



BAPN / KQuIP Paediatric Nephrology Multi-Disciplinary

Quality Improvement Day

Friday 9th November 2018

10:00-17:00

De Vere Colemore Gate, Colemore Row, Birmingham B3 2QD

09:30 – 10:00– REGISTRATION / COFFEE			
10:00 – 10:10 10 mins	Welcome How KQuIP Quality Improvement Programme can help our patients	Dr. Sally Hulton President, BAPN Prof. Paul Cockwell KQuIP Co-chair	
10:10 – 10:20 10 mins	Principles of Quality Improvement	Dr. Amanda Newham QI Fellow Nehrologist, Leeds Children's Hospital	
10.20 – 11.10 50 mins	 Trios Approach A - What do we do well? B - What are the major challenges facing our patients? C - What stops us addressing those challenges together (barriers)? 	Dr. Daljit Hothi, Consultant Nephrologist, GOSH Dr. Caroline Anderson Paediatric Renal, Research and Improvement Dietician, University Hospital Southampton	
	11:10 – 11:25 COFFEE / SPONSORS – 15 mins		
11.25 – 11.45 20 mins	 Home Therapies – Peritoneal dialysis and home haemodialysis Sharing of national data Introduction to the national DayLife project 	Dr. Daljit Hothi, Consultant Nephrologist, GOSH Dr. Amanda Newnham QI Fellow Nehrologist, Leeds Children's Hospital Dr. Richard Fluck Home Therapies Project Lead	
11.45 – 12.15 30 mins	 Home Therapies – group work Home haemodialysis and peritoneal dialysis including infection rates and complication Review DayLife project driver diagram Plan how to improve 	Group discussion - tables Facilitated by Dr. Richard Fluck Home Therapies Project Lead Dr. Daljit Hothi, Consultant Nephrologist, GOSH	
12:15 – 12.35 20 mins	Feedback from each group Open forum discussion	All delegates	
	12.35 – 13.35 LUNCH / SPONSORS / POSTERS – 60 m	ins	
13.35 – 13:55 20 mins	 Transplant first Sharing of national data Introduction to the national Transplant First project 	Dr. Stephen Marks ATTOMIC Study, Consultant Paediatric Nephrologist, GOSH Ms. Helen Spooner, Transplant First National Project Co-lead	

13.55 – 14:25 30 mins	 Transplant first - group discussion What are the barriers to pre-emptive transplant listing/ living donation in your unit/across the region? What have you introduced that has worked well/ you are proud of? What do you need to make improvements in patient pathways? Anything you can commit to now? 	Group discussion - tables Facilitated by Dr Stephen Marks, <i>Consultant</i> <i>Paediatric Nephrologist, GOSH</i> Dr Jan Dudley, <i>Consultant Paediatric</i> <i>Nephrologist, University Hospital Bristol</i>	
14:25 – 14:45 20 mins	Feedback from each group Open forum discussion	Feedback to the wider group	
14:45 – 15.05 20 mins	 Vascular access – Haemodialysis lines & AV Fistulas Introduction to Vascular Access – Francis Calder HD line access protocols – Jean Barrett BAPN access data – Yincent Tse Vascular Access survey data – Lynsey Stronach and Francis Calder Introduction to MAGIC – Katie Fielding 	Mr Francis Calder, Consultant Renal & Transplant Surgeon Ms Katie Fielding MAGIC Project National Lead	
15.05 – 15.20 COFFEE / SPONSORS			
15:20 – 15:50 30 mins	 Vascular access – group discussion What do you think is strong / good about your vascular access care for haemodialysis? Do you feel you use AV access enough to feel competent / confident in their management? What barriers do you have to using AV access for haemodialysis? 	Group discussion - tables Facilitated by Ms Carmen Barton – <i>Matron, Evelina</i> <i>Children's Hospital</i> Ms Cora Lahart – <i>Royal Manchester</i> <i>Children's Hospital</i>	
15:50 – 16.10 20 mins	Feedback from each group Open forum discussion	Feedback to the wider group	
16.10 – 17.00 50 mins	 Quality improvement in practice How to get started / KQuIP support / How QI network could support The role of the QI leads DISCUSSION What stood out for you from discussions? What QI initiatives should Paediatric network take on as a network? Is there a topic that you think is important but wasn't covered? 	All delegates Facilitated by: Prof. Paul Cockwell KQuIP Co-chair Dr. Daljit Hothi, Consultant Nephrologist, GOSH	
17.00	Meeting close	Dr. Sally Hulton President, BAPN	

This meeting has been sponsored by the following companies solely through the purchase of exhibition stand space:







KQuIP regional programme management has been funded by Kidney Care UK

Background

The idea of this first KQuIP paediatric nephrology MDT Quality Improvement (QI) day is to share good practice and aim for improvement in several key areas that affect all our patients.

Three national KQuIP topics will be the focus of the meeting:

- 1. Home therapies Peritoneal dialysis and home haemodialysis
- 2. Vascular access Central lines and AV fistulas
- 3. Transplant first

Our first MDT day will be held with the assistance of KQuIP, who have already held several regional events mainly based around adult care and outcomes.

KQuIP (Kidney Quality Improvement Partnership) <u>https://www.thinkkidneys.nhs.uk/kquip/</u> was founded to embed systematic quality improvement into everyday multidisciplinary paediatric and adult practice by clinicians and managerial staff within all renal services including kidney transplantation.

The day will facilitate groups of multidiscipline team members from all paediatric centres who are enthused about quality improvement to work together, share outcome data and plan improvements based on these key themes.

Participants

We encourage and anticipate that multidisciplinary teams (MDT) of 4-10 staff from each paediatric nephrology centre will attend. Evidence shows that MDT groups are more likely to embed and sustain improvement over time. We also encourage teams to bring patient representatives or advocates if available.

Prior to the event, centre representatives will find out from within their own units what outcome data they already have collated, reflect on their current practices and consider what improvements they wish for their patients.

Please bring any posters of existing or completed QI projects to share. A small number will be selected for more in depth discussion after lunch. There will be a small prize for the more impressive poster(s).

Cost

We thank our sponsors for help in financing the venue and catering. The organisers are all volunteers.

